Emergeix el Cercle Mallorquí de Negocis

Tant si ens agrada com si ens emprenya com si ens és ben igual, el Principat de Catalunya ha posat la marxa directa de cap a la recuperació, dins la Unió Europea, de l’Estat propi que va tenir temps enrere dins la Corona d’Aragó i, més endavant, dins la Monarquia Hispànica fins que la dels Borbons l’hi va abolir amb el Decret de Nova Planta, ara fa tres segles. La restauració d’aquest Estat propi, si no s’esdevé a ran de les eleccions d’enguany, s’esdevindrà a ran de les properes que hi haurà. Però la cosa està caic no caic.

Davant aquesta nova situació, els empresaris mallorquins i balears s’hauran de demanar què els espera, quin camí hauran de prendre, cap a on li convé a Mallorca i a la resta de les Balears orientar-se econòmicament i políticament una vegada que l’Estat espanyol no podrà comptar amb el Principat com a font de finançament fonamental. Per molta de vessa que ens faci, ens haurem de demanar: amb la tallada neta que l’Estat se’n du -i ja no diguem amb la que se’n durà- de les Balears i de València cada any per la via fiscal, n’hi haurà prou per mantenir l’Estat? N’hi haurà prou per molt que l’Estat augmenti aquesta tallada? Si ara ja som el territori més sucat fiscalment de tot Europa, què serem llavors? És just continuar dins aquesta situació de territori geopolíticament i vitalíciament destinat a patir unes pèrdues econòmiques insuportables, mai vistes, imposades fiscalment? Si arribam a la conclusió que aquesta situació és injusta i insostenible, quin és el remei? Proposar una reforma estructural de l’Estat espanyol de dalt a baix o restablir Estat propi insular que els mallorquins i balears tinguérem durant prop de cinc segles, des del 1229 fins al 1715?

Un estol de professionals, d’empresaris i d’autònoms que creuen en l’economia productiva, il·lusionats en l’avanç econòmic i social de Mallorca i que no volen que el gran canvi que s’acosta els aplegui badant, han decidit agafar el bou per les banyes i fundar el Cercle Mallorquí de Negocis. L’objectiu principal d’aquesta associació és unir, coordinar i fer moure el teixit econòmic i empresarial mallorquí de manera que es faci costat entre si mateix i es faci fort tant en el mercat interior insular com en el mercat internacional.

Per dur a terme aquest objectiu, el Cercle Mallorquí de Negocis fa comptes aprofitar els avantatges competitius i estratègics que ens ofereix el fet de trobar-se Mallorca al bell mig de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani, que és el gegant econòmic del Sud d’Europa que formen, encara sense ser-ne gaire conscients, un grup de territoris germans de llengua i units per unes coincidències històriques, de proximitat i de continuïtat geogràfica, de model de societat i de manera de fer empresarial, que s’estenen per tot el Mestral mediterrani.

Entre les línies d’actuació que ja de bon començament té previstes dur a terme el CMN, en destaquen tres: Una, el Congrés Internacional sobre el finançament a la Unió Europea, que, si no hi ha res de nou, tindrà lloc el mes de març de l’any que ve a Palma i que organitzarà conjuntament amb l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa. Dues, moure un intercanvi de gran abast de dades, de coneixements, d’experiències, de persones i de finançament en el món de l’empresa turística. I tres, l’establiment de grups de treball en xarxa a diversos municipis mallorquins, a fi de coordinar el teixit empresarial de la nostra illa i de dotar-lo de sinergies internes d’actuació i de cridar-lo a implicar-se amb ganes amb l’economia productiva, en concordança, per altra banda, amb la nostra tradició ancestral. La unió fa la força. De la feina, en surt el profit.

El projecte del CMN, que neix de la il·lusió de reconstruir el teixit empresarial productiu mallorquí i de fer-li reconquerir el lideratge econòmic i social de la nostra illa, compta amb la col·laboració i amb el suport del ja citat Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa i amb el del Cercle Català de Negocis.

Demà divendres tindrà lloc la presentació del Cercle Mallorquí de Negocis al Centre Bit Raiguer d’Inca, a les 7 del vespre. En aquest acte, n’Albert Pont, President del Cercle Català de Negocis, hi farà la conferència titulada ‘Catalunya se’n va. Com repercutirà en l’economia de l’Euram i, en particular, a Mallorca?’ L’acte el clourà el President del Consell de Mallorca, l’Honorable Miquel Ensenyat. Tant el projecte del CMN com l’acte de presentació, prometen de valent. Veniu-hi!

Posted on 17 julio, 2015 in Noticias

Share the Story

About the Author

Back to Top