Jornades per a la preservació mediambiental i pel desenvolupament sostenible

  • Actualització del 3 de desembre de 2019
   Resum i conclusions del Symposium

  • II Symposium on the Development of International Law: the protection of the environment and the management of natural resources

   Benvolguts/des Srs/es.

    Ens trobem al davant d’una emergència climàtica global, que a tots ens abasta i afecta. Els seus efectes són ben presents i demolidors arreu del planeta.

    Tan la comunitat científica com l’Organització de les Nacions Unides, ens avisa i adverteix que som la darrera generació que podem fer quelcom per evitar el desastre, a tot el planeta, per efecte del canvi climàtic.

    Doncs bé, no podem badar ni quedar-nos de braços creuats. És la principal emergència mundial i la única manera que tenim per combatir-la és actuant localment per tal d’obtenir-ne un resultat global.

    La nostra actitud i actuació en la transformació responsable dels mètodes productius, junt amb la preservació de la Mare Nostrum, poden ser els principals agents de lluita amb els que contem per a garantir la vida i el futur de les generacions que ens han de transcendir. Estem al davant d’una situació de pura supervivència i cal que tots i cadascun de nosaltres sumem per evitar el desastre.

    Així, des del CMN hem aconseguit portar a Mallorca els principals organismes, entitats i ponents de l’ONU, experts en la matèria, per a debatre en unes Jornades i Simposi, que es celebraran el propers 21 i 22 de novembre a Palma.

    Volem donar resposta traçant un full de ruta, consensuat entre tots els agents, impulsant  la iniciativa per a la proposta de declaració de la Mar Balear com a Zona Marina Especialment Sensible #LaMarBalearZMES. Jornades a realitzar amb col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les illes Balears, l’Ajuntament de Palma i la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, per tal de poder aglutinar als col·lectius de la societat civil organitzada i diferents organismes i entitats del sector públic i privat. Creiem que aquesta figura pot resultar un eficaç i eficient instrument de protecció del nostre entorn marí, donant així resposta a moltes qüestions i problemàtiques actualment plantejades (evitar les prospeccions petroleres, regulació harmonitzada dels megacreuers, elevació del Decret de protecció de la Posidònia a la cobertura jurídica internacional, etc.).

    Us adjuntem els documents expositius de contingut i dels actes previstos. Volem compartir la nostra responsabilitat i acció amb cada un de vosaltres per a consensuar un document i full de ruta per assolir l’objectiu en fer efectiva la necessària preservació mediambiental i desenvolupament sostenible que ens permeti garantir el futur i benestar, no sols en clau illenca, sinó de tot el planeta.

    Suma’t a les Jornades per a la declaració de #LaMarBalearZMES. Està a les nostres mans assolir-ho. Tots junts podem. Endavant!

    Reserva la teva plaça a info@cmneuram.eu  o a través del nostre formulari.

 • Lloc i horari de les Jornades i Simposi

  Primera jornada 21 de novembre de 2019, de 18 a 21h, Sala de conferències Palma Activa, carrer del Socors núm. 22, Palma www.palmaactiva.com

  Segona jornada 22 de novembre de 2019, de 10 a 12h Sala de conferències del Centre Flassaders www.flassaders.org, carrer de la Ferreria núm. 10, Palma.

 • DECLARACIÓ DE LA MAR BALEAR COM A ZONA MARINA ESPECIALMENT SENSIBLE #LaMarBalearZMES

  L’agenda de les Jornades i Simposi inclourà els punts següents:

  · Obertura de les Jornades a càrrec del Excm. Sr. batle de Palma José Fco. Hila Vargas.

  · Una presentació a càrrec del Professor Dr. Alfred Maurice de Zayas, ex Expert Independent de les Nacions Unides, en qualitat de ponent principal, en la qual posarà èmfasi en els aspectes econòmics, socials i culturals de l’exercici del dret a disposar dels propis recursos, especialment per part de les poblacions minoritàries en estats complexos, en tant que fonament essencial d’un ordre internacional just i democràtic.

  · Una presentació de la iniciativa per a la Declaració d’una Zona Marítima Especialment Sensible a les Illes Balears. A càrrec del expert del CMN, Cap de màquines de la Marina Mercant, Sr. Arcadio L. Barbas.

  · Una presentació dels continguts i la naturalesa jurídica de la Convenció d’Aarhus relativa a la Informació, la Participació i l’Accés a la Justícia en qüestions mediambientals.

  · Una presentació dels continguts i la naturalesa jurídica de la United Nations Environment/Mediterranean Action Plan Coordinating Unit, Barcelona Convention Secretariat (www.unepmap.org) , per a la preservació de la Mediterrània i altres instruments relacionats i el seu estatus en relació amb el dret de la UE; a càrrec de l’experta jurídica d’aquesta institució internacional, la Dr. Sra. Luisa Rodríguez-Lucas, autora de diferents llibres sobre la protecció internacional i regional del Medi Ambient marí.

  · Una presentació per experts de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD www.unctad.org ) sobre «els mandats legislatius i polítics respecte al desenvolupament sostenible, la preservació ambiental, la biodiversitat i el canvi climàtic, que són comuns al conjunt del sistema de les Nacions Unides”, especial- ment tenint en compte la situació dels petits Països Insulars; a càrrec de l’experta de la UNCTAD, la Sra. Anila Prem.

  · Els actes estaran assistits i moderats pel Sr. Xavier Campos i Ballester ex funcionari de l’ONU, expert en comunicació i negociació internacional.

  · Segona jornada: Debat general, conclusions de les Jornades i Simposi amb l’elaboració d’un document de treball per a traçar el full de ruta, encaminat a la consecució d’objectius per a la preservació de la Mediterrània i la mar de les illes Balears en particular.

  · Clourà l’acte el Hbl. Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les illes Balears, Sr. Miquel Mir Gual.

  Després de la cloenda de les jornades, al mateix Centre Flassaders, la guardonada cuinera Cati Pons Humbert, de Fogons de Plaça, ens oferirà tot un tast gastronòmic de cuina essencial mallorquina.

 • Formulari d’inscripció

– El formulari d’inscripció ja no es troba disponible –

Back to Top